Finisszázs tárlatvezetés a kiállítás képzőművész kurátorával

2024-05-03 17:00

Pesti Vigadó – 6. emeleti kiállítótér

Mit jelent ma a képzőművészet? Absztrakt vagy figurális? Milyen stiláris és műfaji megközelítéseket használnak a tárgyalkotó művészek? Milyen szemléletmódbeli, anyaghasználati és technikai újításokat látunk a kortárs művészetben? Hol találhatók a metszéspontok a szakma és a közönség megközelítéseiben a kortárs tárgyalkotó művészetben? Ezekre a kérdésekre keressük közösen a választ iski Kocsis Tibor Munkácsy-díjas képzőművésszel, az Essentia Artis kiállítás egyik kurátorával.

Részletek

„Afrikai hangok Közép-Amerikából” – A marimba fejlődéstörténete

2024-04-19 17:00

Pesti Vigadó – 6. emeleti kiállítótér

A marimba fejlődéstörténete során népi ütőhangszerből a komolyzenei kortárs ütőhangszeres kultúra jelentős bástyájává nőtte ki magát a XX. században. Hogyan kerülhetett egy afrikai hangszer Közép-Amerikába? Guatemalában miért tartják nemzeti kincsnek? Mi köze a pókselyemnek és a darázsviasznak a marimba hangjához? Mi a különbség a xilofon és a marimba között? Az előadásban mindezekre és még sok más izgalmas kérdésre is választ ad Mucsi Gergő, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar adjunktusa.

Részletek

Átváltozások – Az elemi design mikroorganizmusaitól az emberléptékű szobrokig Kurátori tárlatvezetés Mogán Orsolyával

2024-04-12 18:00

Pesti Vigadó – 6. emeleti kiállítótér

Az Essentia Artis kiállításon együtt szerepelnek iparművészeti, képzőművészeti, népművészeti, fotó- és filmművészeti alkotások. A tartalom, forma és anyag kínálta sokszínűséget látszólag lehetetlen egységgé rendezni. A tárlatvezetés során Mogán Orsolya mégis arra tesz kísérletet, hogy feltárja a kapcsolódási pontokat, a műfajok közötti átjárhatóságot és a gazdag anyaghasználatban, technikában rejlő, átváltoztató erejű lehetőségeket.

Részletek

A szakrális színház genealógiája egy bábművész szemével

2024-04-12 17:00

Pesti Vigadó – 6. emeleti kiállítótér

Minden rítus színház, és minden színház rítus is egyszerre? Ha a rítus és a színház konstruált tér és konstruált valóság egysége, bábszínháznak tekinthető-e a katolikus liturgia? Horváth Márk bábművész, színész hároméves ösztöndíjprogramja során a színházi absztrakció középkori megjelenési formáit kutatta a keresztény szakrális cselekményekben. Bábművész lévén egyértelmű kapcsolódási pontokat fedezett fel a liturgikus cselekményben használt tárgyi rendszerek és a bábszínházi konceptuális tárgyanimáció között. Előadásában végigvezeti az érdeklődőket alaptéziseitől a különféle szakelméletek kifejtéséig; a garamszentbenedeki úrkoporsótól a kortárs bábszínházig.

Részletek

Fókusztávolság – Analógiák és kontrasztok a kortárs képző- és iparművészetben Kurátori tárlatvezetés iski Kocsis Tiborral

2024-04-05 18:00

Pesti Vigadó – 6. emeleti kiállítótér

A tárlatvezetéssel a kurátor személyes szakmai megközelítésén keresztül kívánja feltárni a fiatal és középgenerációs tárgyalkotók különböző művészeti ágak közötti átjárási pontjait. Kiemelten fókuszál a művészettörténeti kánon örökségére, a korunkra jellemző gazdag anyaghasználatra, valamint a művészeti ágak között megjelenő azonos és változó stiláris jegyekre.

Részletek

Tizennégy késő antik vízió a szobrászatról

2024-04-05 17:00

Pesti Vigadó – 6. emeleti kiállítótér

A program keretében Hajdú Attila egy bizonyos Kallistratos Ekphraseis (Leírások) című munkáját mutatja be. A szerző tizennégy szoborleírása voltaképpen tizennégy prózavers, tizennégy visio a görög szobrászatról – a neoplatonikus esztétika, a költészet és a képzelet egyvelege. Hajdú Attila előadását az ókori művészet, irodalom és esztétika iránt érdeklődőknek ajánljuk.

Részletek

ESSZENCIÁK - Bella Máté és Kutrik Bence vonószenekari koncertje

2024-03-27 20:15

Pesti Vigadó – Díszterem

Elsőként Kutrik Bence Adventus című műve csendül fel, melynek latin címe magyarul „megérkezést” jelent. A koncert második darabja Bella Máté About Time című műve, amely régi minták és modern minimálzenei elemek találkozása. A vonószenekari kompozíciók a Danubia Zenekar előadásában, Hámori Máté vezényletével szólalnak meg. A darabok előtt Molnár Szabolcs muzikológus beszélget a szerzőkkel.

Részletek

Ösztöndíjas művészek koncertje

2024-03-27 18:00

Pesti Vigadó – Díszterem

Balogh Vera fuvolaművész Verebi Végh Ignác kottatárából két unikális fuvolanégyes újkori bemutatójával készül, amelyek a TRAVERATA kvartett előadásában szólalnak meg korhű hangszereken. A program második részében Osztrosits Éva hegedűművész Veress Sándor és Bartók Béla olyan kamaramuzsikáiból válogat, amelyekben a két szerzőre gyakorolt népzenei hatások erőteljesen érzékelhetőek. A koncerten közreműködik: Berecz Mihály (zongora), Szűcs Péter (klarinét), Devich Gergely (cselló).

Részletek

Beszélgetés a székelység mai állapotáról Zsidó Ferenc könyvbemutatója

2024-03-27 17:00

Pesti Vigadó – 6. emeleti kiállítótér

A fák magukhoz húzzák az esőt című, szociografikus elemekkel átszőtt regény a székelység mai állapotát mutatja be. A mű egyik főszereplője Desági Anti, egy anti-Uz Bence vagy anti-Ábel, aki rég elszakadt gyökereitől, csak olvasmányélményei vannak a hagyományos székely világ működéséről. A másik központi figura Bíró János, akiben Anti pártfogóra akad: az öreg a külföldre szakadt fiát látja benne. János a múltban él, azt hasonlítja össze a jelennel, míg Anti egy mai figura, aki a székelység aktuális dilemmáit jeleníti meg. A kötetről Pécsi Györgyi irodalomtörténész beszélget az íróval.

Részletek

Textilbe szőtt dallamok

2024-03-27 17:00

Pesti Vigadó – Sinkovits Imre Kamaraszínpad

A Woven Melody projekt a zene és a szövet találkozásával született. Fóris Barbara iparművész a zenedarab kottáját szövetmintaként értelmezi és alkotja meg „hangszerén”, a szövőszéken. Az előadás során azt a folyamatot mutatja be, ahogyan maga a zene vizuálisan megjelenik, a hangok színes mintaelemekké válnak, a dallam ritmusa, a hangok mélysége és magassága, azok elhelyezkedése pedig mintává alakítja a felcsendülő zenét. Elhangzik többek között Bizet Carmen operájának és a Trónok harca zenéjének egy-egy részlete is.

Részletek

Nyitott művek – Maszkok – (szó)mágiák – transz(parenciák)

2024-03-27 16:30

Pesti Vigadó – 6. emeleti kiállítótér

A képzőművészeti szabad-esszék, reflexiók jegyében interaktív, performanszjellegű felolvasással várja az érdeklődőket Nagy Zopán író, költő, fotóművész. Az irodalmi részletek Majoros Áron szobrászművész alkotásaival folytatnak szubjektív párbeszédet. A képzőművészeti és irodalmi átfedések felvillantásai mellett az olvasósarokban az író eddig megjelent köteteiből (Skizológia, Füzet I–III., Kétségek / Kökény-kék kőkulcs, Duplex, Felhő regény) lehet szemezgetni.

Részletek

Élő történelem zenében és irodalomban

2024-03-27 13:00

Pesti Vigadó – Sinkovits Imre Kamaraszínpad

Mechler Anna meseíró, karvezető, Dávid Ádám Zoltán író, műfordító és Mucsi Gergő ütőhangszeres előadóművész beszélget alkotásról, művészetről, történelemről. Dávid Ádám Zoltán a Millennium expressz című sorozatának első kötetéből (A potyautas) olvas. A regény a századforduló világát idézi a maga kalandos, fordulatos módján. Mechler Anna Levedi lánca című munkáját mutatja be, amely a honfoglalás korába repíti vissza az olvasót, miközben Budakeszi múltja is feltárul. Mucsi Gergő öt kötetet írt az ütőhangszerek történetéről. A program során előadóművészként is bemutatkozik, majd a gyermekeket is bevonja a zenélésbe.

Részletek

Bébikönnyű – Régi és mai mondókák Zenés program babáknak és szüleiknek

2024-03-27 10:30

Pesti Vigadó – Makovecz terem

A part alatt, Ég a város, Galagonya. Dávid Ádám Zoltán író, költő nemcsak ezeket mondja és énekli el a legkisebbekkel, hanem a belőlük készült, vagyis bababarát átiratokat is megismerteti közönségével, amelyeket bébikönnyű lesz vele együtt dúdolni. A program során kiderül, miért fontos a partedli, mitől ég a kisfia arca, és hogyan hízik a babatoka. Egy csokornyi dalszöveg pedig Kárász Eszter és Bata István bravúros megzenésítésében csendül fel.

Részletek

„Mindhalálig” Filmvetítéssel egybekötött kerekasztal-beszélgetés

2024-03-24 20:00

Pesti Vigadó – Sinkovits Imre Kamaraszínpad

A Mindhalálig című animációs történelmi dokumentumfilm Baranski Tibor katolikus papnövendék történetét mutatja be, aki honfitársait mentette a II. világháború poklából. A film ezzel párhuzamosan Kun páter, a nyilas szerzetes rémtetteit is megjeleníti. A különleges technikával készült alkotás Baranskit a magyar történelmi emlékezet méltó részévé emeli, felmutatva az emberség végső győzelmét a terror felett. A film rendezőjével, Mózes Gergellyel Buglya Sándor filmrendező és Haris László fotóművész beszélgetnek. Moderátor: Csuja László filmrendező.

Részletek

Hogyan lettél „Cserebogár”? Beszélgetés a filmsorozatról olimpikonok részvételével

2024-03-24 18:30

Pesti Vigadó – Sinkovits Imre Kamaraszínpad

B. Nagy Ervin animációs tervezőművész 2014 óta dolgozik a „CSEREBOGARAK” – Animációs történetek magyar bajnokokról című sorozattervén. Mindegyik epizód más sportolót és másik sportágat mutat be, a nagy győzelmek helyett a bajnokok ifjúkorára helyezi a hangsúlyt. A filmvetítéseket követő beszélgetésen a sorozatban megjelenő olimpikonokkal is találkozhat a közönség.

Részletek

Lábunkat az útra igazítjuk Passiójáték-részlet és kerekasztal-beszélgetés a színházi szakralitásról

2024-03-24 16:00

Pesti Vigadó – Sinkovits Imre Kamaraszínpad

A szakmai beszélgetés célja, hogy közelebb kerülhessünk a szakrális színház mint fogalom meghatározásához. A beszélgetés résztvevői: ifj. Szerényi Béla népzenész, néptáncos, Berecz István néptáncos, Kustárné Almási Zsuzsa bábjátékos, Stamler Ábel vallástudós és Horváth Márk bábművész. A diskurzust megelőzi az Egyszemélyes passió, avagy a mi Urunk, Jézus Krisztus kínszenvedése mindanégyevangélista és Horváth Márk szerint című szakrális bábjáték ide vonatkozó részletének bemutatása.

Részletek

Hajmeresztő – A Marcell-frizurától Gedeon bácsiig

2024-03-24 15:00

Pesti Vigadó – Makovecz terem

Csuja László filmrendező lírai found footage dokumentumfilmeket készített a Magyar Filmhíradók anyagaiból. Egyik ilyen az Allegro, amely egyszerre ünnepli a hajköltemények és a fodrászmesterség érzékiségét, egyúttal le is leplezi azt, ahogy a divatipar tárgyiasítja a nőket. Az ötperces filmvetítést követően az alkotó Szabó Zsuzsanna etnográfussal beszélget az elmúlt 150 év szépségideáljairól, illetve a mesterség és a művészet viszonyáról.

Részletek

Fox vs. Zukor – Egy hollywoodi történet. Filmvetítés és beszélgetés Takó Sándorral

2024-03-24 14:00

Pesti Vigadó – Sinkovits Imre Kamaraszínpad

A dokumentumfilm a magyar származású William Fox és Adolph Zukor személyes története. Emléküket Hollywood két jelentős filmstúdiója, a Paramount Pictures és a Twentieth Century Fox viszi tovább. A rövidfilm egyedülálló időutazást kínálva repíti vissza a nézőt a századfordulós Európába és az Egyesült Államokba, megidézve a két mogul nézőpontján keresztül Hollywood hős- és aranykorát. A vetítést követően az alkotó, Takó Sándor beszél a produkció születésének hátteréről.

Részletek

Rendhagyó művészettörténet-óra gyermekeknek

2024-03-24 12:30

Pesti Vigadó – Makovecz terem

A művészeti nevelés legfontosabb feladata, hogy a gyerekek megtapasztalják a művészetek szépségét, az alkotások létrehozásának és befogadásának örömét. Marosi Eszter inspiráló workshopja során az érdeklődők időutazást tehetnek, bepillantást nyernek az ókori Egyiptom, az ókori Görögország, valamint a középkor művészetébe és kultúrájába. A foglalkozás vetítéssel, klasszikus és kortárs művészeti példák ismertetésével kezdődik, ezt követően pedig Aida-díszletdoboz, színházi maszk, illetve leporellóplakát készítésére nyílik lehetőség.

Részletek

Legyél Te a hangadó! Szinkronizációs játék

2024-03-24 11:00

Pesti Vigadó – Sinkovits Imre Kamaraszínpad

B. Nagy Ervin animációs tervezőművész 2014 óta dolgozik a „CSEREBOGARAK” – Animációs történetek magyar bajnokokról című sorozattervén. Mindegyik epizód más sportolót és másik sportágat mutat be, a nagy győzelmek helyett a bajnokok ifjúkorára helyezi a hangsúlyt. A filmvetítéseket követően a program során a közönség bepillantást nyer a szinkronizálás rejtelmeibe. A résztvevőket színész, szinkronszínész kalauzolja a mesterség világában, miközben maguk is az olimpikonok bőrébe bújhatnak.

Részletek

Utazás a kulisszák mögé - Cirkuszművészeti workshop

2024-03-24 10:30

Pesti Vigadó – Makovecz terem

A cirkuszművészet varázslatos világa tárul a legkisebbek elé, a cirkuszi sátor függönye mögött megelevenednek a csodák. A terem egyszerre poronddá válik, és bárki próbára teheti ügyességét a buzogánnyal, tányérral és virágbottal, vagy az akrobatákhoz hasonlóan fejlesztheti egyensúlyérzékét a rolla bollán. Egyed Brigitta színész életének meghatározó része a bohóc megformálása, egyszemélyes bohócjelenetében varázszsákjából előkerül az ukulele és némi tündérpor is.

Részletek

Élő zenés táncház

2024-03-23 19:00

Pesti Vigadó – Díszterem

A nap zárásaképpen élő zenés táncházat tart kezdőknek és haladóknak a Góbé Folkside. A Góbéból 2020-ban megalakult formáció fontosnak tartja az autentikus magyar népzene folyamatos művelését: gyakran muzsikálnak táncházakat, és készítenek tematikus műsorokat is. Utóbbinak példája a Bartók Béla 44 hegedűduójára és azok forrásanyagaira épülő műsoruk, ami már lemezen is megjelent. A tánctanítást Berecz István néptáncos vezeti.

Részletek

Török Máté Versénekmondó című könyvének zenés bemutatója

2024-03-23 18:00

Pesti Vigadó – Sinkovits Imre Kamaraszínpad

Török Máté verséneklő előadóművész, fotográfus Versénekmondó című kötetében huszonhárom, legalább hatvan évet már bejárt utat ismerhet meg az érdeklődő Erdélytől Kanadáig. Az est folyamán Csörsz Rumen István irodalomtörténész, énekmondó beszélget a könyv megálmodójával, de a kérdések és válaszok mellett természetesen előkerülnek a hangszerek is. Többek között jelen lesz Dévai Nagy Kamilla, Vitai Ildikó, Fábri Géza, Huzella Péter, a Kaláka együttes (Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs), Kiss Ferenc, Sebő Ferenc és (Lantos) Szabó István.

Részletek

Folk fashion és cirkularitás a divatban

2024-03-23 16:30

Pesti Vigadó - Sinkovits Imre Kamaraszínpad

Hallottál már a sejtes kötényről, a csipkés ingben verekedő matyó legényekről vagy a ragyogóégetésről? A különböző tájegységekre jellemző viseletbemutatón Erdei Lilla jóvoltából kiderül, hogy a csipke nemcsak a televízió tetején lévő terítő, hanem egy változatos megjelenésű textilfajta is. Bokányi Nóra textilművészetét az újrahasznosított textilkísérleti folyamatok és az upcycling jellemzi, számos projektje a végtelen cirkularitásra épül. A szabászat által leesett, használaton kívüli anyagok Darabos Péter táncművész-koreográfus révén válnak aktívvá és a hétköznapokban is viselhető vizuális látvánnyá.

Részletek

„Angyal-e, vagy madár?” Bárdosi Ildikó népdalénekes balladaműsora

2024-03-23 14:30

Pesti Vigadó - Sinkovits Imre Kamaraszínpad

A műsorban elhangzó népballadák zenei anyanyelvünk legszebbjei közül valók. A furulyán és hegedűn megszólaló zenei betétek mellett Gazda József Így tudom, így mondom című könyvéből válogatott vallomások segítik átvezetni, elmélyíteni és megélni a balladai üzenetet, miközben különböző női sorsok elevenednek meg. Közreműködik Mezei Kinga rendező, színművész, a MMA 2020-as ösztöndíjasa, Juhász Zoltán népzenész, népzenekutató (furulya) és Molnár Miklós népzenész (hegedű).

Részletek

„Ünnep van ma égen és a földön…!”

2024-03-23 11:30

Pesti Vigadó - Sinkovits Imre Kamaraszínpad

A keresztény egyházi ünnepek dallamai és játékai közül kiemelten nagyböjti és húsvéti népénekekkel, bakternótákkal és népzsolozsmával eleveníti fel az ünnepek tartalmát és hangulatát dr. Medgyesy-Schmikli Norbert. A népi hangszerekkel kísért, szóló- és csoportos énekes előadás anyagát Lajtha László, Tóth Margit és Erdélyi Zsuzsanna Sopron és Vas vármegyei, a kutatás és a közönség számára eddig ismeretlen népszokás- és népénekgyűjtése adja.

Részletek

Akvarellfestés Orr Andrással

2024-03-23 10:30

Pesti Vigadó - Makovecz terem

Orr András grafikusművész akvarellfestés-workshoppal készül. A résztvevők kipróbálhatják a tájképfestést a XIX. századi útmutatások alapján. A workshop végén mindenki hazaviheti saját készítésű akvarellképét.

Részletek

Tavaszi kézműveskedés Trungel Arankával

2024-03-23 10:30

Pesti Vigadó - Makovecz terem

Trungel Aranka, a népművészet ifjú mestere csuhényuszi és hímzett húsvéti képeslapok készítésével várja a családokat, akik megismerkednek a húsvéti hagyományokkal és a népi technikákkal.

Részletek

Hét város kincsei – Beszélgetés az alföldi városok örökségéről

2024-03-22 18:00

Pesti Vigadó – 6. emeleti kiállítótér

Harangi Attila építész hét alföldi város, Debrecen, Nagyvárad, Szatmárnémeti, Kecskemét, Nyíregyháza, Szeged és Hajdúböszörmény földszintes polgárházait mutatja be és hasonlítja össze helyszíni fotódokumentációi alapján. Az alföldi polgárházak közös gyökerei mellett a helyi sajátosságokat, az egyedi karaktereket is ismerteti. A legértékesebb homlokzatok és a díszítések révén várostörténetek elevenednek meg. Az építész beszélgetőpartnere Wesselényi-Garay Andor építészteoretikus.

Részletek

Egy téma esszenciája Szentgyörgyi Szandra kurátori tárlatvezetése

2024-03-22 17:00

Pesti Vigadó – 6. emeleti kiállítótér

Az elmélyült és az elhivatott kutatómunka esszenciái láthatóak a hároméves ösztöndíj eredményeit bemutató kiállításon. A folyamat más és más a különböző művészeti ágakban és az eltérő kutatási területeken. Az alkotások mélyebb rétegeibe, a kulisszatitkokba avatja be a látogatót Szentgyörgyi Szandra formatervező szakmai tárlatvezetése. Hogyan nyilvánul meg az anyag és a forma kölcsönhatása? Beszélhetünk-e bármelyik dominanciájáról? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk.

Részletek

Egy csipet Erdély

2024-03-22 16:00

Pesti Vigadó – 6. emeleti kiállítótér

Mi kapcsolja össze a medvelest az összművészettel, Hargitát és Debrődöt az MMA Művészeti Ösztöndíjprogrammal? Megtudhatják Benedekffy Katalin színművésznő előadásából, aki nemcsak a Kárpát-medence egyik legismertebb opera- és operetténekese, hanem az Essentia Artis rendezvény háziasszonya is. A rendezvényen művész barátaival közösen tárják fel a művészeti ágakon átívelő ösztöndíjprogram kulisszatitkait vetítéssel, dalokkal és versekkel.

Részletek